Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، کرونا با آمدنش همه ابعاد زندگی انسان‌ها را تحت تأثیر قرار داد، ویروس کرونا حتی از دانش آموزان نگذشت، بیش از ۲ سال فضای علم‌آموزی دانش‌آموزان را به صورت حضوری از آن‌ها گرفت؛ اما در میانه تعطیلات نوروزی قرار بر این شد که آموزش‌ها حضوری شود.

بعد از دو سال خانه‌نشینی دانش‌آموزان نگرانی برای بی‌سوادی و کم سوادی نسلی که در کرونا پا به مدرسه گذاشته بود، سبب شد آموزش حضوری اجباری شود؛ آن هم دو ماه مانده به پایان سال تحصیلی؛ نه مدارس آماده این میزبانی بودند و نه خانواده‌ها و دانش‌آموزان آمادگی آموزش حضوری را داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نبود سرویس مدارس یکی از مهم‌ترین مشکلاتی بود که با آغاز آموزش حضوری خود را نشان داد، قبل از کرونا برخی از خانواده‌ها به ویژه والدین شاغل فرزندانشان را با سرویس مدرسه راهی فضاهای آموزشی می‌کردند که با بازگشایی مدارس و آموزش حضوری، اغلب خانواده‌ها با کمبود سرویس مدارس روبه‌رو شدند و به ناچار با خودروهای شخصی و گاهاً با تاکسی سرویس فرزندانشان را به مدرسه می‌رسانند.

 

تشدید ترافیک به دلیل نبود سرویس مدارس

در کنار مشکلاتی که خانواده‌ها برای نبود سرویس مدارس دارند، مشکلات جانبی نیز در شهر دیده می‌شد، مشاهدات میدانی از مدارس استان اصفهان نشان داد صف‌های طولانی خودرو در کوچه‌های منتهی به مدرسه تشکیل می‌شد که این مهم علاوه بر ترافیک سنگین، داد همسایه‌ها و کسبه محل را نیز درآورده بود، به طور معمول هر سرویس مدرسه ۳ تا ۴ دانش‌آموز را جابه جا می‌کند، اما در نبود این سرویس‌ها تردد خودرو‌های شخصی والدین برای جابه جایی تک تک دانش آموزان ترافیک را شدت بخشید، آن چنان که در ساعات اول صبح شاهد ترافیک صبح‌گاهی بودیم و ساعت ۱۲ تا ۱۲  و ۳۰ دقیقه اوج شدت ترافیک در اصفهان بود.

با فروکش کردن کرونا به نظر می‌رسد امسال آموزش از ابتدای مهر ماه بعد از ۲ سال آموزش مجازی حضوری است، با آمدن ماه مهر، رفت‌وآمد دانش‌آموزان به مدرسه و تأمین سرویس مناسب چه به لحاظ قیمت و چه به لحاظ امنیت از دغدغه‌های جدی خانواده‌ها می‌شود.

برای پیگیری مشکلاتی که در بحث سرویس مدارس از سوی خانواده‌ها مطرح شد، سراغ سازمان‌های متولی می‌رویم، ابتدا وضعیت را از رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش اصفهان جویا می‌شویم.

 

معضل سرویس مدارس در شهر اصفهان ویژه دنبال می‌شود

شهرام صانعی رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: با شروع بیماری کرونا مدارس به صورت غیرحضوری شد و دیگر سرویس مدرسه نداشتیم تا اینکه ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ دستور بازگشایی مدارس به صورت حضوری از سوی وزارت آموزش و پرورش صادر شد و با چالش بسیار بزرگ سرویس مدارس روبه‌رو شدیم.

وی با بیان اینکه به دلیل کمبود سرویس مدرسه شاهد ترافیک بسیار شدید و سنگین سطح شهر در نیمه دوم فروردین ماه و اردیبهشت ماه بودیم، افزود: این ترافیک شدید جدای از معایبش یک مزایایی هم داشت و سبب شد به عنوان مسؤول متوجه نقش سرویس مدارس در نظم شهری شویم.

صانعی گفت: با توجه به اینکه حدود ۸ هزار خودرو مسؤولیت ایاب و ذهاب و سرویس حمل و نقل دانش‌آموزان را در شهر اصفهان بر عهده داشتند در اردیبهشت ماه امسال این آمار به حدود ۲ هزار خودرو تعدیل پیدا کرد و ۶ هزار سرویس مدارس در ۲ سال کرونا به مشاغل دیگر روی آورده بودند و سبب شد که با کمبود شدید راننده مواجه شدیم.

رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش اصفهان با تأکید بر اینکه با توجه به آموزش حضوری مدارس از اول مهر امسال سرویس مدارس نیاز به برنامه‌ریزی و هماهنگی بسیاری دارد تا اول مهر دچار مشکل نشویم، بیان کرد: با سازمان تاکسیرانی شهر اصفهان جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد.

وی ادامه داد: کارگروه ماده ۱۸ حمل و نقل دانش‌آموزی یک نهاد بالادستی برای تصمیم‌گیری برای سرویس مدارس هر شهری است، شهر اصفهان برای خود جداگانه این کارگروه را دارد و همه نواحی و مناطق آموزش و پرورش استان این کارگروه را دارند، رئیس آموزش و پرورش هر ناحیه‌ای رئیس کارگروه، یکی از نمایندگان اولیای دانش‌آموز آن منطقه به عنوان عضو و نماینده شهرداری یا تاکسیرانی عضو دیگر این کارگروه است و با توجه به موضوعات مختلف نماینده راهور یا پلیس راه یا وزارت کشور برای حضور در این کارگروه دعوت می‌شوند.

 

تعریف بسته‌های تشویقی برای جذب رانندگان سرویس مدارس

صانعی با بیان اینکه در اولین اقدام بخشنامه‌ای از اداره کل آموزش و پرورش اصفهان به کل استان برای فعال‌سازی کارگروه ماده ۱۸ استان در مناطق و نواحی صادر شد، عنوان کرد: این کارگروه باید با اولویت تأمین راننده و خودرو برای سرویس مدارس و تعیین نرخ خدمات سرویس ایاب و ذهاب دانش‌آموزی فعال شود.

رئیس اداره انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پرورش اصفهان با تأکید بر اینکه ۶ هزار کمبود سرویس مدارس در شهر اصفهان در حال جبران است، اضافه کرد: باید یک مبلغی را برای نرخ خدمات سرویس دانش‌آموزشی مصوب کنیم تا از طرفی به خانواده‌ها فشار نیاید و از سویی دیگر رانندگان انگیزه جذب به سرویس مدارس را داشته باشند، باید هزینه را کنترل کنیم تا هر دو طرف راضی باشند که در مناطق ۴۱ گانه استان و نواحی این کار در حال انجام است و در حال جذب راننده و تعیین نرخ هستند و در شهر اصفهان به خاطر بحرانی بودن ویژه آن را دنبال می‌کنیم.

وی با بیان اینکه در شهر اصفهان جلسات متعدد کارگروه ماده ۱۸ برگزار شده و بسته‌های تشویقی از سوی سازمان تاکسیرانی برای جذب رانندگان سرویس مدارس تعریف شده است، گفت: درباه نرخ خدمات سرویس مدرسه امسال توافقاتی انجام شده و نرخ مصوبی را داشته‌ایم اما باید روال قانونی خود را طی کند در حال حاضر این نرخ در شورای شهر رفته و به تصویب رسیده و باید توسط فرمانداری ابلاغ شود و پس از ابلاغ، نرخ را به مدارس اعلام می‌کنیم تا خانواده ها در جریان قرار بگیرند.

 

۶ هزار راننده از چرخه سرویس مدارس دانش‌آموزی خارج شده‌اند

از مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری اصفهان نیز پیگیری‌ها برای سرویس مدارس را جویا می‌شویم.

محمد پرورش مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به سرویس مدارس اظهار داشت: قبل از شیوع کرونا ۸ هزار راننده سرویس مدارس داشتیم که حمل و نقل دانش‌آموزی و سرویس‌دهی را انجام می‌دادند، از نیمه فروردین ماه امسال با بازگشایی مقطعی مدارس از این تعداد حدود ۲ هزار راننده داشتیم تا سرویس دهی را انجام دهند و حدود ۶ هزار راننده از این ناوگان خارج شده بودند.

وی با تأکید بر اینکه مهم‌ترین موضوع برای شرکت‌های حمل و نقل و رانندگان نرخ کرایه است، افزود: نرخ کرایه در جلسات متعدد کارشناسی در کارگروه ماده ۱۸ که اساس کار سرویس مدارس است، بررسی شد و در نهایت مبلغ کارشناسی پیشنهاد شد و برای اینکه سیر قانونی خود را طی کند به شورای اسلامی شهر اصفهان ارسال شد و پس از بررسی ‌های مختلف در کمیسیون حمل و نقل و کمیسیون تلفیق شورا در جلسه علنی هفته گذشته مصوب شد و باید فرایند قانونی خود را که ۱۴ روز است طی کند و توسط فرماندار اصفهان ابلاغ شود.

پرورش با بیان اینکه بعد از ابلاغ از سوی فرمانداری این نرخ را به شرکت‌های حمل و نقل دانش‌آموزی ابلاغ می‌کنیم و آن‌ها بر اساس نرخ جدید شروع به جذب راننده می‌کنند، گفت: با تدابیری که اندیشیده شده و تعریف بسته‌های حمایتی امیدوار هستیم سرویس‌دهی مطلوبی را اول مهر داشته باشیم.

مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری اصفهان ادامه داد: بسیاری از رانندگان با سابقه ۱۵ و ۲۰ سال از این شغل بیرون رفتند و باید راننده جدید با نرخ جدید و بسته‌های حمایتی جذب کنیم تا بتوانیم این معضل را حل کنیم.

وی با بیان اینکه آموزش و پرورش، سازمان تاکسیرانی و شرکت‌های حمل و نقل دانش‌آموزی و مردم همه باید همکاری کنند تا مشکل سرویس‌دهی به دانش‌آموزان برطرف شود، گفت: ۴۶ شرکت حمل و نقل دانش‌آموزی در شهر اصفهان داریم، از رانندگانی که تمایل دارند برای سرویس مدرسه همکاری کنند، دعوت می‌کنیم به این شرکت‌ها مراجعه کنند.

پرورش با تأکید بر اینکه باید یک کار جهادی کنیم تا معضل سرویس مدارس تا قبل از مهر ماه حل شود، خاطرنشان کرد: بسته‌های حمایتی برای رانندگان سرویس مدارس در آینده اعلام می‌شود تا رانندگانی که جدیداً وارد می‌شود و یا رانندگانی که خارج شدند از این تسهیلات استفاده کنند.

 

ناوگان اتوبوسرانی اصفهان برای مهر ماه تا ۵۰ درصد افزایش پیدا می‌کند

سید عباس روحانی مدیرعامل شرکت اتوبوسرانی شهرداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به تمهیدات اتوبوسرانی برای بازگشایی مدارس اظهار داشت: برای بازگشایی مدارس اضافه شدن ناوگان بازسازی شده و نیز ناوگانی که به عنوان نوسازی خریداری شده است، پیش‌بینی شده و امیدوار هستیم تا مهر ماه اتوبوس‌های جدید وارد ناوگان اتوبوسرانی اصفهان شود.

وی با بیان اینکه برای مهر ماه پیش‌بینی شده که ناوگان اتوبوسرانی را تا ۵۰ درصد افزایش دهیم، گفت: ۱۷۳ دستگاه اتوبوس جدید خریداری شده است و امیدوار هستیم تا مهر ماه وارد ناوگان شود.

روحانی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۶۰۰ دستگاه اتوبوس در ناوگان حمل و نقل اصفهان در حال فعالیت هستند، خاطرنشان کرد: برنامه داریم تا مهر ماه ۴۰۰ دستگاه اتوبوس به وضعیت فعلی ناوگان اضافه کنیم.

 

تعرفه امسال با تغییر نرخ و نحوه محاسبه در قالب یک جدول به تصویب رسید

علی صالحی، سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان درباره سرویس مدارس شهر اصفهان به خبرنگار فارس گفت: بعد از نوروز آغاز مدارس را به شکل حضوری داشتیم و شاهد افزایش ترددها به شکل ناگهانی بودیم، نبود سرویس‌های مدارس از جانب دستگاه‌های متولی از جمله انجمن‌های اولیا و مربیان و مجموعه مدارس باعث بروز ترافیک در سطح شهر اصفهان شده بود.

وی ادامه داد: بر اساس مصوبه کارگروه ماده ۱۸ و طرح‌های مختلفی از سمت آموزش و پرورش، انجمن اولیا و مربیان و سازمان تاکسیرانی سرانجام فهرست پیشنهادی کرایه سرویس مدارس به شورای اسلامی شهر اصفهان ارائه و بررسی شد تا علاوه‌بر به صرفه بودن برای سرویس‌ها بتوان خدمات خوبی را به شهروندان ارائه داد، در این راستا کنترل هزینه‌های خانواده نیز مورد توجه قرار گرفت و نرخ جدید به تصویب رسید.

صالحی خاطرنشان کرد: این نرخ جدید با طی مراحلی از ابتدای سال مورد استفاده قرار خواهد گرفت و در اول مهر ماه با فعال شدن سرویس مدارس بخشی از مشکلات ترافیکی که بعد از حدود دو سال کرونا وجود داشت به مراتب کمتر خواهد شد.

سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به فهرست پیشنهادی کرایه سرویس مدارس، گفت: در ابتدای سال ۱۴۰۱ به دلیل حضوری شدن مدارس با مشکلات ترافیکی روبه‌رو شدیم، زیرا هماهنگی لازم بین سرویس مدارس و دستگاه‌های متولی وجود نداشت از سویی مردم نیز تمایلی به استفاده از این ظرفیت را نداشتند.

وی افزود: تعرفه امسال با تغییر نرخ و نحوه محاسبه در قالب یک جدول به تصویب رسید که بعد از طی مراحل قانونی اجرایی می‌شود؛ بر این اساس سرفاصله‌ها از حدود ۳۳۰ هزار تومان تا بالغ بر ۶۹۰ هزار تومان بر اساس کیلومتر از سه تا ۱۵ کیلومتر در نظر گرفته شده است.

صالحی اضافه کرد: هزینه‌ای نیز برای کیلومترهای بالاتر در نظر گرفته شده است که جدول آن بعد از طی مراحل قانونی در سامانه مصوبات شورای اسلامی شهر قرار می‌گیرد.

 

سرویس مدارس به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های خانواده‌ها تبدیل شده است

به گزارش فارس، امروزه سرویس مدارس به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های خانواده‌ها تبدیل شده است، در حقیقت سرویس‌های مدارس یکی از ضروریات جامعه شهری است که ساماندهی و نظارت بر عملکرد مطلوب آن  از مهم‌ترین نگرانی های والدین و مسؤولان تعلیم و تربیت است به طوری که پیدا کردن یک سرویس خوب و مناسب، رعایت کردن اصول مربوط به آن، از مشکلاتی است که والدین امروزه با آن مواجه هستند.

از ۱۴ فروردین ماه امسال که مدارس حضوری شد جمعیت زیادی از والدین پشت درب مدارس منتظر آمدن فرزندان خود شدند و معطل شدن پدر و مادران از طرفی و حجم بالای ترافیک و دیر رسیدن والدین و معطلی دانش‌آموزان بعد از زنگ تعطیلی مدارس از طرف دیگر رفت و آمد دانش‌آموزان را مختل کرد، در حالی که ساماندهی سرویس مدارس قبل از بازگشایی مدارس می‌توانست مشکلات موجود را تا حدودی رفع کند.

خانواده‌ها برای حفظ امنیت روحی و روانی خود و فرزندانشان در مواجهه با مشکلاتی از قبیل ترافیک‌های سنگین، ازدحام جمعیت، خطر رانندگان مبتدی و تهدیدهای اجتماعی در مسیر رفت و آمد ترجیح می‌دهند از سرویس دانش‌آموزی مناسب استفاده کنند، در این میان رانندگان نقش بسیار مهمی در امنیت و جابجایی دانش‌آموزان برعهده دارند و هرساله باید ملزم به رعایت نکات فنی و ایمنی خاص شوند.

انتهای پیام/۶۳۱۰۱/آ/

منبع: فارس

کلیدواژه: سرویس مدارس مدیرعامل سازمان تاکسیرانی اصفهان شرکت های حمل و نقل دانش آموزی اتوبوسرانی اصفهان اداره کل آموزش و پرورش اصفهان شورای اسلامی شهر اصفهان حمل و نقل دانش آموزی ناوگان اتوبوسرانی سازمان تاکسیرانی کارگروه ماده ۱۸ شهرداری اصفهان بازگشایی مدارس سرویس مدارس تاکسیرانی شهر شهر اصفهان خبرنگار فارس هزار راننده دانش آموزان آموزش حضوری سرویس مدرسه مهم ترین خانواده ها برای سرویس نبود سرویس سرویس دهی نرخ جدید سرویس ها اول مهر شرکت ها مهر ماه ۶ هزار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۴۱۹۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقویت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای از اولویت‌های جدی ما است

به گزارش خبرنگار مهر، احمد محمودزاده معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش و پرورش با حضور در هنرستان دخترانه فنی و حرفه‌ای روشنگران منطقه ۴ تهران از نزدیک از نمایشگاه آثار و دستاوردهای فرهنگی و هنری دانش آموزان بازدید کرد.

محمود زاده با اشاره به اهمیت بالای مهارت آموزی و فراگیری تخصص در دوران تحصیل گفت: توجه به هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و رشته‌های مهارتی شاید تا اندازه‌ای مورد غفلت قرار گرفته بوده که خوشبختانه در دولت سیزدهم عزم و اراده جدی بر تقویت آن وجود دارد و اقداماتی نیز صورت گرفته و در حال انجام است.

وی با اشاره به منویات و تأکیدات جدی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) پیرامون توجه به هنرستان‌ها و رشته‌های مهارتی گفت: ایشان در دیدار اخیر خود با کارگران نیز فرمودند که مدارس با آموزش‌های فنی و حرفه‌ای به اشتغال صحیح و راحت جوانان کمک کنند و این نشان از اهتمام ویژه به این حوزه را نشان می‌دهد چرا که هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای می‌توانند آینده شغلی و تحصیلی دانش آموزان را نیز رقم بزنند.

محمودزاده با تاکید بر این سخن مهم که ما باید دالان کنکور را به دالان اشتغال تبدیل کنیم، اظهار کرد: دانش آموزان در محیط مدرسه با یادگیری حتی یک مهارت می‌توانند در آینده نقش بسیار موثرتری را ایفا کنند، با این رویکرد دانش آموزان با تخصص و مهارت افزایی به امنیت شغلی و درآمدزایی نیز نزدیک شود.

معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه نگرش به هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای امروز بسیار تغییر کرده است، تصریح کرد: اکنون اولیا و دانش آموزان انگیزه و علاقه جدی تری به رشته‌های مهارتی دارند و استعدادهای مهارتی بسیار زیادی در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای ما مشغول به تحصیل می‌باشند.

وی با اشاره به اینکه دستاوردهای فنی و آثار مهارتی دانش آموزان بهترین تبلیغ برای رشته‌های فنی و حرفه است، گفت: البته در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش نیز مهارت آموزی مورد تاکید قرار گرفته و وزارت آموزش و پرورش در راستای توسعه و تجهیز رشته‌های هنرستانی گام‌های اساسی برداشته است.

رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: با برنامه ریزی های مستمر و پیگیری‌های عملیاتی، امیدواریم که در آینده بتوانیم ۵۰ درصد دانش آموزان متوسطه را تحت پوشش مهارت‌های فنی و حرفه‌ای قرار دهیم و آموزش‌های پایه را حتی در مقاطع تحصیلی دبستان در مدارس آغاز نمائیم.

محمودزاده با اشاره به اینکه در سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی نیز توجه به هنرستان‌ها و رشته‌های فنی و حرفه‌ای بسیار مورد تاکید است، گفت: هم در زمینه تأسیس هنرستان‌های ضمیمه اقدامات خوبی در حال انجام است و از موسسین علاقه مند به تأسیس هنرستان غیر دولتی در قالب وام‌های خوداشتغالی از محل تبصره ۱۸ حمایت خواهیم کرد.

معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به ظرفیت بالای هنرستان‌های با رشته‌های هنری، گفت: شما دانش آموزان هنرمند که بهترین مبلغ هنر اسلامی و انقلابی نظام مقدس جمهوری اسلامی هستید باید با خلق آثار ارزشمند خود در فضای رسانه‌ای نیز مؤثر باشید و با کنشگری‌های مؤثر پیرامون موضوعات مختلف جامعه نقشی جدی ایفا کنید.

کد خبر 6090359 علی قدمی

دیگر خبرها

  • «دبیر کارگروه سلامت مدارس» منصوب شد
  • انعقاد تفاهم‌نامه تأمین ناوگان اتوبوسرانی مشهد
  • مجهز بودن ۹۷ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد به سیستم سرمایشی
  • بازرس قلابی اتوبوسرانی در مشهد دستگیر شد
  • خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد
  • مهر۱۴۰۳ کمبود معلم نداریم/توجه به مدرسه سازی اولویت آموزش و پرورش
  • پایان چالش کمبود معلم از مهرماه امسال
  • آیا دختران ازدواج کرده می توانند در مدارس روزانه هم تحصیل کنند؟
  • تقویت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای از اولویت‌های جدی ما است
  • زنگ سلامت در مدارس دامغان به صدا درآمد